За въпроси и поръчки 0882 254583

Технологията Seiko Kinetic

Kinetic или AGS е технологията, използвана от японската компания Seiko за непрекъснато презареждане на кварцов механизъм. Това предлага предимствата на автоматичния часовник с безкрайната му способност за генериране на енергия, но съчетана с предимствата на точния кварцов механизъм. Въпреки, че технологията Seiko Kinetic е известна и с други имена, като например авто кварц, Seiko е най-открояващият се производител с неуморното си търсене на пионерски пробиви и постоянно усъвършенстване в тази сфера.
Chasovnici-bg.com:kak-raboti-seiko-kinetic.jpg

Как работи Kinetic? Презареждането на часовника се извършва чрез махало (ротор), монтирано в задната част на механизма, както при автоматичен часовник. Въпреки това, вместо навиване на основната пружина, то се свързва с голяма предавка с пиньон, който се върти при много високи скорости, докато носещият часовника се движи по време на ежедневните дейности като ходене или преместване на ръката. Пиньонът може да се върти със скорости до 100 000 об / мин, а това от своя страна се използва за генериране на електрическо зареждане, което презарежда батерия, наречено ESU или електрозахранващо устройство. ESU функционира по същия начин като обикновената литиева батерия, осигуряваща стабилно напрежение за задвижване на кварцовия механизъм, което позволява висока точност с непрекъснато зареждане от пиньона. Единиците за електрозахранване (ESU - Electrical Supply Units) първоначално са били кондензатори, електронни компоненти, използвани за съхраняване на електрическа енергия, които след това я отдават на механизма като регулируемо напрежение. Някои модерни часовници имат литиево-титаниева йонна батерия, която позволява по-големи резерви на мощност, от няколко месеца при някои модели. Освен това, часовникът няма как да презареди вповече батерията, тъй като има функции за безопасност, които са вградени в генериращата система, за да се спре прекомерното излишно презареждане. Кинетичните часовници не се ограничават само до прости механизми с дата и час, но някои модели имат разширени функции, включващи хронографи, вечни календари и индикатори на лунната фаза. Поради възможностите на часовника за генериране на електроенергия, няма ограничение за броя на усложненията, които могат да се използват в кинетичния механизъм.
Функция Auto Relay - в допълнение към кинетичния механизъм някои модели часовници имат функция Auto Relay. Това означава, че часовникът влиза в режим "заспиване", когато не е носен за около 72 часа. Системата запазва нормалното функциониране на времето, като запазва точни часа и датата, но не използва стрелките, за да показва времето си в режим на хибернация, т.е. стрелките остават статични. Това драстично намалява потреблението на енергия от механизма, тъй като моторът за придвижване на стрелките около циферблата харчи голяма част от общата употреба на енергия при нормални условия. Това, съчетано с нови технологии за подобряване на ESU, позволява на Seiko да увеличи резервната си мощност от 2 седмици до 6 месеца, като часовник може да запази времето си точно до 4 години при някои модели, когато стрелките спират да се движат в режим на заспиване. Когато часовникът се разклати отново, стрелките и датата се сверяват автоматично, за да посочат отново времето без да са загубили точните данни.
Функция Direct Drive - стандартните кинетични механизми не позволяват на потребителя да навива ръчно часовника, както може да се направи с механичните часовници. За да компенсира това, Seiko въведе технологията Direct Drive при някои по-скъпи модели Seiko Kinetic. Това означава, че часовникът може да бъде зареден и чрез ръчно навиване от короната освен автоматично чрез ротора на механизма при движение на ръката. Много модели от серията Direct Drive също са снабдени с индикатори за мощност, показващи дни, седмици или месеци на мощност, оставащи на часовника. Докато се навива, индикаторът се удвоява, за да покаже ефективността на действието на намотката, преди да посочи отново количеството на заряда, оставащо в ESU отново.
Chasovnici-bg.com:seiko-kinetic-direct-drive.jpg

Автор: Мегамол за часовници Chasovnici-bg.com

Google