Невероятния дамски механичен часовник Bulgari Serpenti Misteriosi

Bulgari създаде нещо безспорно и изключително красиво с първите модели дамски часовници Serpenti през 40-те години на миналия век. Вдъхновен от символиката на съблазнителната змия в древногръцката и римската митология, Serpenti приема формата на един от най-женствените и завладяващи красиви дамски часовници. Носен от актриси и най-привилегированите дами, това, което прави днешните творения на Bulgari и днешните дамски модели Bulgari Serpenti толкова специални, поне в очите на Chasovnici-bg.com, е, че компанията и нейните занаятчии все още могат да прокарат темата за змията, нейната ръка- сглобена тубогаз конструкция.
Chasovnici-bg.com:Damski-chasovnik-Bulgari-Serpenti-Misteriosi-1.jpg

Първо, нека поговорим за часовникарството. Bulgari се гордее и, честно казано, е развълнуван, че е разработил свой собствен механичен механизъм с ръчно навиване, който да бъде монтиран към някои от Serpenti и по-късно, може би към други модели часовници за жени вместо кварцови механизми. Официално се нарича piccolissimo, което означава най-малкото на италиански.
Не е изненада, че Bulgari използва част от наученото при разработването на своите рекордно тънки механизми Finissimo. Със средното тегло на компонента от механизма BVL 100 от 0,012 грама, производството, сглобяването и надеждната работа на калибър с такива пропорции не е никак малък технически подвиг.
Chasovnici-bg.com:Damski-chasovnik-Bulgari-Serpenti-Misteriosi-2.jpg

Малкият механизъм трябва да се побере в долната половина на главата на змията в модела Serpenti Misteriosi – като истински мистериозен часовник, където устройството за отчитане на времето е скрито през повечето време, механизма трябва да бъде напълно обвит, капсулиран от долната половина на главата и прикрит от шарнирната горна половина, която се затваря и се заключва върху него.
Това ни води до самия Serpenti Misteriosi, може би най-зрелищния, най-сложния и най-скъпия сред дамските часовници Serpenti. Преди няколко седмици в централата на швейцарското часовникарство на марката в Нюшател показаха два от новите модели.
На хартия и четирите нови за 2022 г. Serpenti Misteriosi очевидно се отличават само с референтните си номера – двете части, включени в тази статия, са референтен номер 103558 и референтен номер 103561. Може би няма да е претенциозно да се каже, че всеки е достоен за собствения си змийски псевдоним.
Вкоренена в много древни култури, змията въплъщава множество символични ценности, включително женственост, прераждане, късмет, съблазняване и изкушение. Тогава е съвсем правилно часовникът Serpenti да се вие ​​и да се увива около китката като истинска змия. За да направят това, тези ултра-висок клас дамски часовници Serpenti използват сложна версия на конструкцията на гривната Tubogas, която направи колекцията известна в средата на 1900 г. Така наречените „double-tour“ tubogas гривни тук се отличават със структура от благороден метал от връзки, увити около гъвкаво острие.
Може да видите на снимките издълбаната структура на отделните връзки – решетката от 18-каратово злато гарантира, че връзките са меки на допир и теглото (което все още е значително за напълно сглобения часовник) се запазва. Забележително е, че дори вътрешната или обратната страна на тези отделни връзки е доведена до такъв финес и полирана на ръка – това кара човек да се чуди кой мъжки часовник, дори в този диапазон от $200 000, предлага гривна, която се доближава дори малко.
Лудото е, че това, което изглежда като невероятно деликатен предмет, всъщност е шокиращо здрав. Когато вземете един от тези часовници Serpenti, първото нещо, което ви прави впечатление – около 700 диаманта и десетки хиляди фасети, отразяващи светлината в ретината ви. По-конкретно, той е разпределен в рамките на голям обект: когато наистина тежък мъжки часовник, да речем, платинен Rolex Day-Date 40, се усеща като сравнително малко, но тежки кълбо, Serpenti Misteriosi е около 3/4 от размера на юмрук. Ще работи перфектно като украшение за масичка за кафе във вила някъде в Тоскана - където вероятно ще се озоват поне някои от тях.
Второто нещо е начинът, по който този дамски часовник иска да оживее и да се движи сам. И отделно Serpenti и неговата тубогаз гривна се разтягат. Не можете да го издърпате в права линия, но се простира далеч отвъд точката, която би била необходима, за да го поставите с комфорт. Накратко, Bulgari е усъвършенствал техниката на тубогаз и е създал Serpenti в часовник, който е наистина и дълбоко впечатляващ със своята инженерна конструкция и здравина. И това не е нещо, което мнозина биха очаквали, ако съдят по снимки или си представят деликатните сценарии, в които ще се носи такъв часовник.
Внимателно натискане надолу по езика и главата на змията се отваря – но първо може да искате да оцените зловещите зъби, които минават по протежение на устата, в съответствие с някои древни и не толкова древни изображения на змията. Всъщност цялата глава и зъбите й имат забележителна прилика с тези на релефа на Лоренцо Майтани от началото на 1300 г. върху фасадата на катедралата в Орвието. Горната част леко се отклонява и разкрива павирани циферблати и, на един от моделите, фасетиран сапфирен кристал, който прекрасно пасва на безбройните диаманти около него.
Обратната страна на главата разкрива всички настройки и камъни, които досега можехме да виждаме само отгоре, включително двата рубелита с круша, които функционират като очи. Всичко това би могло лесно да бъде скрито, скривайки всякакви корекции или грешки, но не, всичко е на пълен дисплей.
Главите и чертите им са заплашителни и пълни с характер отвън, както трябва да бъдат на Serpenti.
Chasovnici-bg.com:Bulgari-Serpenti-Misteriosi.jpg
Chasovnici-bg.com:Bvlgari-Serpenti-Misteriosi.jpg

Булгари има право да изследва задълбочено древни култури за вдъхновение, дори ако този умен ход сам по себе си не би довел до дългосрочен успех. През предишните десетилетия, стигайки до 50-те години на миналия век и досега, Bulgari боравят с дамската колекция Serpenti с очевидно внимание и храброст – и досега не е възлагал, а по-скоро е подхранвал таланта, необходим, за да запази тази колекция в себе си непроницаема.

Цената за Bulgari Serpenti Misteriosi референтен 103558 е $251 000, а за Bulgari Serpenti Misteriosi референтен 103561 е $274 000.