Как часовникарската индустрия възприема кръговата икономика

През по-голямата част от своята история часовникарската индустрия е използвала стила на линейната икономика – купи, използвай, изхвърли, посочват от онлайн магазин Chasovnici-bg.com. Но сега, под нарастващ натиск да направят производствените процеси по-устойчиви, както големите, така и малките марки часовници се движат към кръгова икономика чрез включване на рециклирани суровини.
Една от най-впечатляващите кръгови икономики, използвани през 2021 г., е часовникът eLAB-ID на Panerai. Въз основа на инициатива от работилницата за научноизследователска и развойна дейност на марката „Laboratorio di Idee“, Panerai създава нова верига за доставки, като привлича партньори и доставчици от космическата и автомобилната индустрия, за да създаде ръчен часовник, изработен от 98,6 процента рециклирани материали.

Chasovnici-bg.com:Panerai.jpg

Въпреки че не всички производители на часовници са благословени със същия капацитет за изследване и развитие като Panerai, Submersible eLAB определено дава добър пример за часовникарската индустрия. Все повече и повече компании използват иновативни подходи за снабдяване с материали, за да направят търсени на пазара часовници.
Един такъв бизнес е TRIWA - шведски производител на часовници, който използва метал от унищожени оръжия за производството на своите рециклирани часовници, докато холандската фирма REW превръща класически автомобили в класически ръчни часовници - един автомобил понякога може да бъде превърнат в ограничено издание от 250 модела.

Chasovnici-bg.com:Chasovnik-Triwa.png

Също в по-ниския ценови клас на пазара, датската компания Circular Clockworks произвежда „кръгли“ часовници, направени от материали като пластмасови гранули, произведени от рециклирани електронни и електрически уреди, рециклирани телевизори и рециклирани хладилници.
За часовникарските компании, които не могат сами да рециклират материалите, има и много заводи за рециклиране на метали, които продават своите продукти на часовникарската индустрия.
Базираната в Швейцария фирма Precycling е един такъв бизнес. Всяка година те демонтират стотици хиляди компоненти за часовници, доставени от около двадесет марки от региона. В по-голямата си част това са непродадени часовници, но някои са и фабрични части с дефекти. Различните метали - злато, сребро, титан, стомана и други се сортират ръчно, преди да бъдат нарязани и изпратени за рециклиране. След това те се продават на часовникарски и медицински компании за използване в техните нови продукти.
Стоманата е най-често използваната суровина в часовникарската индустрия, като само швейцарската часовникарска индустрия консумира 120 000 тона от нея годишно. Вдъхновено от този факт, швейцарското предприятие Panatere се утвърждава като първия швейцарски бизнес за рециклирана неръждаема стомана. Неговите повторно използвани продукти се превръщат в решаващо зъбно колело в глобалната кръгова икономика на часовникарската индустрия.

След като се сблъсква с проблеми с доставчиците на стомана, компанията се насочва към снабдяване със скрап от местни компании преди пет години. След четири години те могат да произведат първите си 50 тона рециклирана и рециклируема стомана.
Precycling също нашумява през 2021 г. с осигуряването на материалите за първия часовник от 100 процента рециклирана стомана, създаден от стартиращата компания ID Genève. Наскоро компанията обяви, че планира да рециклира титан за часовникарската индустрия и да изгради промишлена пещ, захранвана от слънчева енергия, която на теория ще направи възможно безкрайното използване на рециклирана стомана.
Тези примери (и има много други) демонстрират забележима промяна в индустрията към включване на повторно използвани материали в производствената линия и очевидното желание за преминаване към кръгова икономика.