За въпроси и поръчки 0882 254583

Зараждането на швейцарската часовникарска индустрия

Защо Протестантската Реформация е отговорна за зараждането на швейцарската индустрия за часовници
Chasovnici-bg.com:Chasovnik-Swiss-Made.jpg
Протестантската Реформация, въведена от Мартин Лутер публикува своите 95 тезиса в опозиция на Римокатолическата църква, с което започна вълна от реформи, които обхващат цяла Европа и Америка. В Швейцария, Джон Калвин се превръща в лидер на движението, като реформата обхваща не само църковната доктрина, но и самия град Женева. Кой би предположил, че пуританската власт над града ще бъде катализатор за швейцарската индустрия на часовници?
Това става буквално чрез налагане на закони против разкоша в Женева. През 1541 година, Калвин забранил носенето на бижута. Магазините вече не можели да излагат привлекателни бижута от злато и диаманти, което се превърнало в огромно затруднение за индустрията. Бежанците от Франция и Италия, се притичват на помощ, научавайки бижутерите как да правят часовници. Калвин смятал, че часовника служи като практически инструмент и така позволил производство и продажба на часовници, несъзнателно създавайки вратичка към развитието и разцвета на този занаят - часовникарството. Така се поставя началото на традицията във възхваления швейцарски часовник, който познаваме днес. По ирония на съдбата, потискането на показността, довело до огромно благоденствие за града Женева.
Този нов занаят заредил индустрията и през 1601 година тези занаятчии формират часовникарската гилдия на Женева. Женевските часовници се отличават с високото си качество. Часовниците били толкова популярни наистина, че град Женева се пренаселил от конкуренти. Това принудило някои часовникари да мигрират на север в района Юра. Това е селски район, в който местните жители работят усилено до прибирането на реколтата, но заниманието с часовникарство ги спасява от безделието на дългата зима. Далечността от Женева и необходимостта от доставки, накарала преселилите се часовникари да потърсят помощта на местните фермери през зимните месеци, когато не са в състояние да развиват селско стопанство, а вместо това правят части за часовници. Тази иновативна верига продължава и днес със специалираните компании в производството на механизми за часовници, пръснати в целия регион Юра, които снабдяват различните производители на часовници с механизми. Въпреки, че от географска гледна точка, територията се е променила през вековете, днес „Часовниковата долина” се простира от Женева до Базел и е дом на редица компании производители на швейцарски часовници.
Мнозина смятат Протестантската Реформация като време на освобождение и свобода, но всъщност налагането на законите на Калвин имат авторитарен характер. Все пак се е родило едно съществено и положително явление от този период на религиозни и философски промени в Европа и Швейцария в частност, които вдъхновяват и водят до просперитет швейцарската часовникарска индустрия. Несъмнено швейцарските часовници притежават своята неоспорима репутация въз основа на дългогодишните традиции, формиращи майсторство и перфекционизъм в направата на часовниците.

Google