За въпроси и поръчки 0882 254583

Компликациите в часовникарството

Компликациите на един часовник са автоматични, хронографи, датни, турбийони и репетири. Ако часовникът обединява всички тях, това означава, че механизмът му е „гранд компликейшън”. Поради огромното разнообразие, изчерпателна информация за съществуващите механизми не може да бъде дадена.
Автоматичният механизъм позволява навиването на часовника да става чрез движението на ръката благодарение на земното привличане. Предимствата са, че няма нужда всеки ден часовникът да бъде ръчно навиван , повишава се точността, защото пружината е почти винаги еднакво „навита” (енергията, която се предава към предавателния механизъм, е константна).
Разнообразието при автоматичните механизми е голямо. Важно е да се знае, че някои от тях се навиват в двете посоки, а други само в една. В зависимост от ротора, има механизми с централен ротор, с микроротор, което позволява да се изработят по-тънки часовници. Революционната новост при автоматичните механизми е откриването на сачмения лагер от часовникарската компания Eterna, който намалява триенето, повишава ефективността и дълготрайността им. За престижните механизми външният сегмент за ротора е изработен от благородни метали не само защото облагородява механизма, а най-вече защото тези благородни метали имат по-високо относително тегло. Резултатът е – повишаване ефективността на навиване на механизма. Първият серийно произведен автоматичен екземпляр е на Rolex.
В света на часовникарството всеки бранд изобретява свои специфични автоматични механизми. Разнообразието е голямо, но принципът на действие си остава един и същ.
Следващата компликация е хронографът, но трябва да се отбележи, че хронографът не е хронометър, и хронометърът съответно не е хронограф. Хронометърът е часовник, тестван в една от четирите лаборатории в Швейцария, който, след като издържи изпитанията, получава сертификат за гарантирана точност. Хронометърът не е компликация. Един хронограф обаче може да бъде и хронометър. Какво е хронографът? Тази компликация може да отчита периоди от време. Най-често срещаните хронографи отчитат секунди и десети от секундата, но има и такива, които отчитат и минути, часове, а също така и стотни от секундата – това са така наречените foudroyant. Друга компликация са двойните хронографи (ретрапант) – те могат да отчитат две времена.
Chasovnici-bg.com:Automatic-chronograph.jpg
Турбийонът е изобретен от Луи Бреге през 1801 г. Освен че е залъгалка за окото, основното му предназначение е да осреднява грешката от земното привличане при работата на часовника в различни положения. В настоящия момент разнообразието на механизмите с турбийон е голямо. Има минутни турбийони – това означава, че за една минута каретката му прави един оборот. Има и 30 секундни, които са още по-голяма компликация, защото за една минута правят два оборота, следват 5-минутни турбийони, чийто оборот е в рамките на 5 минути. Има и турбийон орбитал, както и централни турбийони, поставени са в центъра на часовника, летящи турбийони, при които откъм страната на циферблата не се вижда върху какво са закрепени (лагеруват). Изработват се часовници и с двойни турбийони или пък с жиро турбийони (giro), при които движението се осъщестява не само в една повърхнина (Jaeger LeCoultre, Frank Muller).
За астрономия във висша степен говорим при датния механизъм, познат като вечен календар (Perpetual Calendar). Той отчита датата, дните от седмицата, месеца, броя на седмиците, годината, изравняването на времето (equation of time – ежедневната разлика между слънчевото време и средното слънчево време).
Репетирът е акустичната и най-висша компликация. Става дума за отмерване на времето посредством звукови индикации за четвъртинките от часовете. Има и пълни репетири, които отбелязват минутите, четвъртинките от часовете и часовете. Правят се и репетири с карильон (допълнителна мелодия), както и ръчни часовници с латерна (Christophe Claret).
За да станат всички тези компликации факт, сами трябва да сте се убедили вече, че са необходими огромни познания във всички области на науката.

Автор: Николай Христов – представител на марката Jacques Lemans за България
Онлайн магазин www.chasovnici-bg.com

Google